Türk Ceza Kanunu madde 79, göçmen kaçakçılığı suçunu düzenlemektedir. Yazıda, suçun uluslararası ve ulusal mevzuattaki tanımına, suç hakkında bilgilere, suçun unsurlarına değinilmiş olup, Yargıtay kararları da baz alınarak oluşturulmuş 25 soruya cevap verilmiştir. Bu sayede suçun teşebbüs, uzlaşma, tutuklama gibi kurumlarla bağlantısı ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Göçmen kaçakçılığı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu madde 79, 30.01.2003 tarih ve 4804 sayılı kanunla onaylanan “Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi” ve “Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne Ek Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokol” gereğini yerine getirmek üzere düzenlenmiştir. Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi, sınıraşan örgütlü suçların önlenmesi ve daha etkili bir şekilde mücadele edilmesi için işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla(Sözleşme m.1), ek protokol ise göçmen kaçakçılığını önlemek ve bununla mücadele etmek, kaçak göçmenlerin haklarını korurken, Taraf Devletler arasında bu amaçla yapılan işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır(Protokol m.2). Protokol oldukça geniş ve ayrıntılı şekilde, göçmen kaçakçılığı ile mücadeleye ilişkin hususları ortaya koymaktadır.
Günümüzün en önemli sorunlarından olan göç, daha iyi şartlarda yaşamak ya da bulundukları ülkedeki siyasi, ekonomik, vs sorunlardan kaçmak isteyen insanların yaşam alanlarını değiştirmeleridir. Uluslararası ve ulusal hukuk göçe belli ölçülerde izin vermektedir. Bu kurallara uymadan yapılmak istenen göçün gerçekleştirilmesi halinde, maddi ya da başkaca menfaat elde etmek isteyen göçmen kaçakçıları ortaya çıkmaktadır.
TCK madde 79’a göre göçmen kaçakçılığı, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye sokmak veya bu yabancının ülkede kalmasına imkan sağlamak ya da Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlamaktır. Ek protokol ise göçmen kaçakçılığını , doğrudan veya dolaylı olarak, mali veya diğer bir maddi çıkar elde etmek için, bir kişinin vatandaşlığını taşımadığı veya daimi ikametgah sahibi olmadığı bir Taraf Devlete yasadışı girişinin temini şeklinde tanımlamaktadır.
Soyut tehlike suçu olan göçmen kaçakçılığı suçu ile korunan hukuki menfaat, kamu düzeni ve güvenliğinin yanı sıra göçmenlerin vücut bütünlüklerinin, malvarlıklarının ve insan onurunun korunmasıdır. Göçmen kaçakçılığı, kaynak, hedef ve transit ülkelerin tümüne zarar vermektedir. Özellikle transit ve hedef ülkenin ekonomik istikrarına zarar veren yasa dışı göç, bu ülkelerin kaynaklarını yasa dışı göçmenlere harcamalarına sebep olmaktadır. Göçmenlerin katılımıyla güçlenen örgütlerle mücadele zorlaşmakta, göçmenlerin ucuz iş gücü olarak görülmesi hem onların hem halkın ekonomik menfaatlerine zarar vermektedir. Burada sayılamayacak kadar soruna sebep olması nedeniyle göçmen kaçakçılığı suçu ile mücadele, her geçen gün önemini artırmaktadır.
Maddi Konu: Göçmen kaçakçılığı suçunun maddi konusu suçun mağduru da olan göçmenin kendisi, bedeni ve malvarlığıdır. Malvarlığı taşınır ya da taşınmaz olabilir.
Fail: Özgü suç olmaması nedeniyle suçun faili herkes olabilir. Faiillik hususunda yönetici, siyasi, kolluk görevlisi, vs olma veya yaş, cinsiyet gibi ayrımlara gidilmemiştir. Suçun faili bir yabancı olabileceği gibi örgüt kapsamında da işlenebilecek bir suçtur.
Mağdur: Kendisinden maddi menfaat temin edilerek, yasal olmayan yollardan Türkiye’ye sokulan ya da Türkiye’de kalmasına imkan sağlanılan veya yurtdışına çıkartılan kişidir. Mağdur olmanın ilk koşulu, maddi bir eksilmeye uğramaktır. Herhangi bir maddi bedel ödemeyen kişi mağdur olarak tanımlanmaz. Örneğin terör örgütü faaliyeti kapsamında ülkeye sokulan kişi mağdur değildir. Mağdur da herkes olabilir. Ancak Türk vatandaşının ülkeye sokulması halinde suç oluşmaz. Zira Türk vatandaşının ülkeye girmesi kısıtlanamaz. Dolayısıyla ülkeye sokulma ve ülkede kalmasına imkan sağlanma fiillerinde mağdur yabancı olmalıdır. Suçun mağduru ile faili aynı kişi olamaz. Bu nedenle mağdur, TCK madde 79 dayanağıyla cezalandırılmaz. Ancak:
Fiil: TCK madde 79 uyarınca göçmen kaçakçılığı suçunun oluşması için gerçekleştirilmiş olması gereken hareketler, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan:
şeklindedir. Fiillerden herhangi birinin gerçekleşmesi ile suç tamamlanmış sayılacağı gibi, teşebbüs aşamasında kalması halinde dahi suç tamamlanmış gibi fail cezalandırılır. Serbest hareketli bir suç olan göçmen kaçakçılığı suçunda, yabancının ülkeye sokulması, ülkede kalmasının sağlanması ve bu kişinin yurt dışına çıkmasına imkan sağlanması fiillerinin tamamı tek olayda gerçekleşirse, tek suç oluşmuş sayılır. Yine benzer şekilde, ülkeye yasa dışı yollardan giren yabancının ülkede kalması ve yurt dışına çıkması için imkan tanınmasında da tek suç oluşur.
Göçmen kaçakçılığı suçunda manevi unsur özel kasttır. Zira TCK madde 79 suçun oluşabilmesi için doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadını aramaktadır. Kastın maddi menfaat ile sınırlı olduğuna dikkat etmek gerekir. Kişisel bir zevk, cinsel amaç, göçmenin çalıştırılması gibi amaçlarla hareket edilmesi halinde bu suç oluşmayacak olup, başkaca suç tipleri gündeme gelecektir. Elde edilmek istenen maddi menfaate ulaşmış olmak suçun oluşması için mecburi değildir. Göçmen kaçakçılığı suçu, olası kast ya da taksirle işlenemez.
TCK madde 79 ile belirlenen göçmen kaçakçılığı suçunda hukuka uygunluk sebeplerinin oluşması söz konusu değildir. Mağdurun rızası, hukuka uygunluk nedeni olarak değerlendirilemeyeceği gibi zaten suçun unsurları arasında yer almaktadır.
Göçmen kaçakçılığı
Madde 79- (1) Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan;
a) Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan,
b) Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan,
Kişi, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 22/7/2010 – 6008/6 md.) Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.2728
(2) (Ek fıkra: 22/7/2010 – 6008/6 md.) Suçun, mağdurların;
a) Hayatı bakımından bir tehlike oluşturması,
b) Onur kırıcı bir muameleye maruz bırakılarak işlenmesi, hâlinde, verilecek ceza yarısından üçte ikisine kadar artırılır.
(3) (Değişik:6/12/2019-7196/56 md.) Bu suçun; birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarısına kadar, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarısından bir katına kadar artırılır.
(4) Bu suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
1- Göçmen kaçakçılığı suçuna teşebbüs mümkün müdür?
İcra hareketlerine başlanmış ancak failin elinde olmayan nedenlerle suç tamamlanamamışsa, teşebbüs söz konusudur. Bu suç tipinde de teşebbüs mümkündür. Ancak TCK 35 – Suça Teşebbüs genel kurallarından farklı olarak TCK madde 79, suçun teşebbüs aşamasında kalması halinde de tamamlanmış gibi cezalandırılacağına hükmetmektedir. Salt hazırlık hareketleri ise cezalandırılmaz.
2- Ucuz iş gücü sağlamak amacıyla faili göçmen kaçakçılığı için azmettiren işveren cezalandırılır mı?
Göçmen kaçakçılığı suçuna azmettirme(TCK m.38) mümkündür. Dolayısıyla soruda belirtilen azmettiren kişi, TCK m.79’da belirlenen ceza ile cezalandırılır.
3- Kaçak yolla ülkeye giren göçmene evini kiraya veren kişi cezalandırılır mı?
Kaçak göçmenlere evini bilerek kiraya veren kişi, göçmenin ülkede kalmasına imkan sağladığı için göçmen kaçakçılığı suçu kapsamında cezalandırılacaktır.
4- Göçmen kaçakçılığı sonucunda ülkeye sokulan yabancının insan ticareti suçuna konu edilmesi halinde tek ceza mı verilir?
Göçmen kaçakçılığı suçunun ardından genellikle insan ticari suçu da gündeme gelmektedir. Zira failler, güçsüz ve savunmasız durumdaki göçmenleri zorla çalıştırma, fuhuşa zorlama, vs gibi eylemlere konu etmektedirler. Bu durumda gerçek içtima hükümleri uygulanarak her suç için ayrı cezalandırmaya gidilecektir.
5- Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu madde 79’da belirlenen göçmen kaçakçılığı suçunun cezası beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasıdır.
6- Göçmenlerin hayatları bir tehlike altına girmişse ceza miktarı değişir mi?
TCK m. 79/2 uyarınca, eğer suçun mağdurunun hayatı tehlikeye girmişse verilecek ceza yarısından üçte ikisine kadar artırılır.
7- Mağdurun onur kırıcı bir muameleye maruz bırakılması halinde ceza miktarı değişir mi?
Yine TCK madde 79/2 uyarınca bu halde de ceza yarısından üçte ikisine kadar artırılır.
8- Göçmen kaçakçılığı suçunun birden fazla fail tarafından işlenmesi halinde ceza iktarı değişir mi?
TCK m 79/3 uyarınca göçmen kaçakçılığı suçunun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarısına kadar, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarısından bir katına kadar artırılır. Madde örgütle ilgili detay vermemektedir. Bu nedenle TCK madde 220’de belirlenen hükümler dikkate alınmalıdır.
9- Suçun faili tüzel kişi olabilir mi?
Hayır. Ancak tüzel kişilerin faaliyeti kapsamında suç işlenmişse, tüzel kişi hakkında güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
10- Göçmen kaçakçılığı suçu şikayete tabi midir?
Göçmen kaçakçılığı suçu şikayete tabi olmayıp soruşturma ve kovuşturması re’sen yapılır.
11- Görevli mahkeme hangisidir?
5325 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 11’inci maddesi uyarınca göçmen kaçakçılığı suçu asliye ceza mahkemesince kovuşturulur. Yetkili mahkeme ise CMK madde 12’ye göre belirlenecektir.
12- Göçmen kaçakçılığı suçunda zamanaşımı ne kadardır?
TCK madde 66 – Dava Zamanaşımı 1-d uyarınca göçmen kaçakçılığı suçunun dava zamanaşımı on beş yıldır.
13- Ceza zamanaşımı ne kadardır?
TCK madde 68/1-d uyarınca göçmen kaçakçılığı suçunda ceza amanaşımı 20 yıldır.
14- Hazırlık hareketlerinde kalınmış olması halinde mahkumiyet hükmü kurulabilir mi?
İcra hareketlerine başlanmış olması halinde teşebbüs ya da suçun tammalanmasından söz edilebilir ancak salt hazırlık hareketleri suçun oluşması için yeterli değildir.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/25284 E., 2022/20331 K., 19/10/2022 tarihli kararı: “Oluşa ve dosya kapsamına göre, sanığın eyleminin hazırlık hareketi niteliğinde olduğu, icrai hareketlere başlandığının kabul edilemeyeceği, teşebbüs aşamasına ulaşmayan bu eylemin suç oluşturmadığı gözetilmeden, sanık hakkında beraat yerine mahkumiyet hükmü kurulması, Kanuna aykırı…”
15- Göçmen kaçakçılığı suçundan temel cezanın belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak kriterler nelerdir?
Temel cezanın belirlenmesinde suçun işleniş biçimi, failin manevi unsur olan kasta dayalı kusurunun yoğunluğu, olayın gerçekleşme biçimi ve suça konu göçmen sayısının dikkate alınması gereklidir.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/20856 E., 2021/29924 K., 22/12/2021: “Temel cezanın belirlenmesinde, suçun işleniş biçimi, failin kasta dayalı kusurunun yoğunluğu, olayın meydana geliş şekliyle göçmen sayısı dikkate alınarak teşdiden uygulama yapılması gerekirken ve temel adli para cezası asgari hadden uzaklaşılarak belirlendiği halde temel hapis cezası alt sınırdan takdir ve tayin olunmuş ise de, aleyhe temyiz olmadığından bozma yapılamayacağı…”
16- Göçmen kaçakçılığı suçunda kullanılan belgenin aslının incelenmesi gerekli midir?
Ceza hukukunun temel kuralı, belgenin aslının incelenmesidir. Zira fotokopi, yani yazıcıdan çıkartılmış belge üzerinde yeterli inceleme yapılması mümkün olmamaktadır. Asıl belge için mürekkep partikülleri, üst üste binen mürekkeplerin hangisinin önce ortaya çıktığı, aldatıcı niteliğinin bulunup bulunmadığı gibi tespitler yapılabilmektedir. Göçmen kaçakçılığı suçunda kullanılan, örneğin nüfus cüzdanı, belgenin aslı da incelenmek zorundadır.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/19029 E., 2022/20821 K. 25/10/2022: “…suça konu nüfus cüzdanının aslı duruşmaya getirtilip incelenmek suretiyle, özellikleri duruşma tutanağına yazıldıktan sonra aldatıcılık niteliğinin bulunup bulunmadığının tespit edilmesi ve denetime olanak sağlayacak şekilde belge aslının dosya içinde bulundurulması gerektiği gözetilmeden…”
17- Göçmen kaçakçılığı suçunun teşebbüs aşamasında kalması halinde cezada indirime gidilebilir mi?
TCK madde 79/1-son açık bir şekilde, teşebbüs aşamasında kalmış olsa bile tamamlanmış gibi cezalandırmaya gidileceğini belirlemektedir. Dolayısıyla TCK madde 35’te belirlenen indirimler uygulanamayacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus ise suçun 6008 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce mi yoksa sonra mı işlendiğidir.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/11357 E., 2022/19282 K., 25/10/2022: “Suç tarihi itibariyle yürürlükte olan 6008 sayılı Kanunun 6. maddesiyle değişik TCK’nın 79/1-son maddesinde, teşebbüs aşamasında kalması halinde dahi suçun tamamlanmış kabul edileceğinin düzenlenmiş olmasına rağmen, sanık hakkında uygulanma olanağı bulunmayan TCK’nın 35. maddesi uyarınca indirim yapılarak eksik ceza tayin edilmiş…”
18- Göçmen kaçakçılığı amacıyla bir botun hazırlanması, suçun oluşması için yeterli midir?
Hazırlık hareketleri cezalandırma için yeterli değildir. Zira bir suçtan söz etmek mümkün olmaz. Teşebbüsten bile söz edilemez. Örneğin göçmenleri yurt dışına deniz yoluyla çıkarmak üzere kişilerin bir botu şişirmesi, hazırlaması ancak göçmenlerin olay yerinde bulunmamaları halinde, teşebbüs aşamasına geçilmediği kabul edilerek beraat hükmü kurulmalıdır.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/9923 E., 2022/17171 K. 19/09/2022: “…göçmenlerin olay yerinde bulunmadığı, yalnızca botu kullanması planlanan …’ya botu kullanmayı öğretmek üzere botun şişirildiği esnada jandarma ekiplerinin müdahalesiyle eylemin sonlandırıldığının anlaşılması karşısında; sanıkların eylemlerinin hazırlık hareketi niteliğinde olduğu, icrai hareketlere başlandığının kabul edilemeyeceği, teşebbüs aşamasına ulaşmayan bu eylemlerin suç oluşturmadığı gözetilmeden sanıkların beraati yerine mahkumiyetlerine karar verilmesi…”
19- Göçmenin vatandaşı olduğu ülkeye sokulmaya çalışılması göçmen kaçakçılığı suçunu oluşturur mu?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek Dört Numaralı Protokolün 3. maddesine göre hiçkimsenin, uyruğunda bulunduğu devletin ülkesine girmesine engel olunamaz. Dolayısıyla göçmenin kendi ülkesine dönmesi için bir fiilde bulunuluyorsa, göçmen kaçakçılığı suçundan söz edilemez. Ancak yukarıda açıklandığı üzere Pasaport Kanunu ya da diğer mevzuat gündeme gelebilir.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2020/970 E., 2020/7492 K. 16/06/2020: “… göçmenin kendi vatandaşlığını taşıdığı ülkeye gidebilmek amacıyla sanığın aracının bagajına gizlendiği ve geçiş sırasında kolluk görevlileri tarafından yakalandığı olayda, söz konusu göçmenin TCK’nın 79. maddesindeki suçun konusunu oluşturmadığından göçmen kaçakçılığı suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla …”
20- Mağdurların hayatı bakımından bir tehlikenin oluştuğu hangi hallerde kabul edilir?
Mağdurların hayatı bakımından bir tehlikenin oluşup oluşmadığı belirlenirken, olayın tüm unsurları birlikte değerlendirilmelidir. Müsait olmayan mahal ve hava şartları, teknenin yapısal özellikleri, taşınan göçmen sayısı, yeterli güvenlik ekipmanlarının bulunmayış, tekneyi kullananın yeterliliği gibi ayrıntılar değerlendirilmelidir.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2016/7328 E., 2016/12072 K. 21/10/2016: “… müsait olmayan mahal ve hava koşullarına rağmen açık denize açılmaya elverişli olmayan ve maksimum 6-8 kişi taşınabilen yeterli güvenlik ekipmanları bulunmayan tekneye 42 göçmenin binmesine olanak sağlayan, gece vakti tehlikeli olacağı kaçınılmaz deniz yolculuğu için gerekli güvenlik önlem ve ekipmanlarının alınmasını da kaçak göçmenlerin inisiyatif ve iradesine bırakan ve 13’ü çocuk olmak üzere 27 göçmenin ölümüne ve birden fazla göçmenin yaralanmasına neden olan sanıkların, muhtemel tüm sonuçları öngörmelerine rağmen öngördükleri sonucu kabullenerek yani olursa olsun diyerek fiillerini icra ettikleri anlaşıldığından, sanıklar hakkında olası kastla öldürme suçundan dolayı mahkumiyet kararı verilmesi gerekirken, suç vasfından yanılgıya düşülerek, sanıkların bilinçli taksirle öldürme suçundan dolayı yazılı şekilde cezalandırılmalarına karar verilmesi …”
21- Pasaportu bulunan kişiye sahte vize düzenletilmesi göçmen kaçakçılığı suçunu oluşturur mu?
Örnek kararda da görüleceği üzere, vize alabileceği vaadiyle kişiyi kandırdıktan sonra sahte vize düzenleten kişinin işlediği suç dolandırıcılık suçudur. Göçmen kaçakçılığı olarak değerlendirilmez.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2006/5015 E. 2006/7663 K. 18.10.2006: “…Yurt dışına çıkış için gerekli olan pasaportu bulunan ancak gideceği ülkeye giriş iznini içeren vizesi bulunmayan oğlu için vize almak isteyen müdahilden vize işlemlerini yaptıracağı vaadiyle para temin eden ve bu para karşılığı sahte vize düzenlenmesini sağlayan hükümlünün, kendisine bir yarar sağlamak amacıyla müdahili hileli davranışlarla aldatmak biçiminde gerçekleşen bu eyleminin 1.6.2005 günü yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK.nun 157. maddesinde tanımlanan dolandırıcılık suçunu oluşturduğu; pasaportu bulunması nedeniyle yurt dışına çıkmasına bir engeli olmayan müdahilin oğluna sahte vize temin etmesinin ‘… yasal olmayan yollardan… Türk Vatandaşının yurt dışına çıkmasına imkân sağlamak…’ biçimde, anılan Yasanın 79. maddesinde tanımlanan göçmen kaçakçılığı suçunu oluşturmayacağı gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması…”
22- Göçmen kaçakçılığı suçu önödeme kapsamında mıdır?
Hayır. TCK madde 75 ile düzenlenen önödeme kurumu, göçmen kaçakçığını kapsamamaktadır.
23- Etkin pişmanlıktan faydalanmış mümkün müdür?
Etkin pişmanlıktan faydalanabilmek için kanuni düzenlemenin suç için mevcut olması gereklidir. Göçmen kaçakçılığı için etkin pişmanlık düzenlemesi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu kurumdan failin yararlanması söz konusu değildir.
24- Uzlaşma kapsamında bir suç mudur?
Göçmen kaçakçılığı uzlaşma kapsamında değildir.
25- Göçmen kaçakçılığı suçunun şüpheli ya da snaığı hakkında tutuklama kararı verilebilir mi?
Tutuklama nedenlerini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu madde 100/1, delillerin kuvvetli suç şüphesinin varlığını göstermeleri ve tutuklama nedeninin bulunması halinde tutuklama kararının verilebileceğini belirlemektedir. Aynı madde 3/a-2 ise, göçmen kaçakçılığı suçunda kuvvetli şüphenin varlığı halinde tutuklama nedeninin var sayılabileceğini söylemektedir. Dolayısıyla göçmen kaçakçılığı suçunun işlendiğinin iddia edildiği bir olayda kuvvetli suç şüphesini gösteren delil mevcutsa, tutuklama nedeni var sayılarak tutuklama kararı verilebilecektir.
Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "TCK madde 79 – Göçmen Kaçakçılığı Suçu (25 Soru Cevap)" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.