Bilişim ve İnternet Hukuku

Kripto Para Yönetmeliğinin Getirdiği Yenilikler ve Yasaklar

Ödemelerde Kripto Para Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik 16 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Bir süredir kripto paralarla ilgili düzenleme yapılması bekleniyordu. Çıkan yönetmelik oldukça dar kapsamlı ancak kripto para yatırımcılarını etkileyecek nitelikte öneme sahip. Zira kripto paralarla ilgili bu yönetmelik, kripto değerlerin yapısı, işlenişi, kaydı, alımı ve satımı gibi birçok ayrıntıya değinmese de kripto…

Cryptolocker Virüsüne Dair Önlem ve Çözümler

CryptoLocker Virüsü Nedir? CryptoLocker virüsü, bilgisayarda bulunan dosyaların şifrelenmesi ile bilgisayar sahibinin bu dosyaları kullanmaktan mahrum kalması amacı taşımaktadır. Özellikle muhasebeciler gibi bilgisayarlarında önemli veriler barındıran kişilerin bilgisayarlarına yönelik yapılan saldırılarla bilgisayar sahibinden fidye talep edilmektedir. Sistem basit olarak şöyle işlemektedir: Virüs yapımcısı yaptığı araştırma ile kişinin e-posta hesabına ulaşmaktadır. Burada yapılan araştırma, mesleklere yönelik…

İstenmeyen(Spam) Mesaj, Eposta(Email) Göndermek Suç mudur?

İletişimin; hem telefon hem internet aracılığıyla kolaylaşması, yaygınlaşması ve gelişimi ile ortaya çıkan sorunların başlarında gelen istenmeyen(spam) kısa mesajlar ve epostalar(email), insanları rahatsız etme boyutunu aşarak, hayat kalitesini düşüren bir niteliğe sahip oldular. Telefona gelen kısa mesaja bakıldığında “Evrenin en iyi oto yıkayıcısı…”, “Gelin illa size kredi verelim, yemin ederiz faizsiz”, “O operatörü bırak da…

Ters İbraz(Chargeback) Nedir?

İngilizce adı “chargeback” olan ters ibraz; Visa ve Mastercard gibi uluslararası ödeme yöntemlerinin şartları arasında yer alan ve kart kullanıcısını korumayı amaçlayan kuraldır. Ters ibraz ile kart kullanıcısı, kartından yapılan ödemeyi, bankası aracılığıyla geri almayı amaçlar. Basit anlatımla işleyiş şu şekildedir: Kart sahibi, bankasına başvurur, Kart sahibinin bankası, ödeme çeken kişinin bankasına başvurur, Ödeme çekenin…

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim suçunu tek bir tanıma sıkıştırmak yerinde değildir. Zira kapsamı her geçen gün artan, farklı boyutlara ulaşan bu alanı dar bir tanımda tutmak, doğru sonuca ulaşmayı zorlaştırır ya da imkansız hale getirir. Ancak bilişim suçunun temel nitelikleri şu şekilde sıralanabilir; Bir bilişim sisteminin güvenliğini ve/veya bu sisteme depolanan verileri ve/veya sistemin kullanıcısını hedef alır, Bilişim…

Siber Suç Nedir?

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan suç türlerinden birisi de siber suçtur. Sibernetik kökeninden gelen ve İngilizce karşılığı “cyber” olan siber sözcüğü, bilgisayar ağlarına ait olan anlamındadır. Yani siber, sanal olanı ifade etmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, bilgisayar ağlarına ait olan kavramından sadece kullandığımız pc ya da laptopları anlamamak gerektiğidir. Bilgisayar; veri depolanan, veri işleyen…

Bilgisayar Programlarının Korunması ve Tescili

Bilgisayar programları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 1/B/g maddesinde tanımlanarak, 2’ci maddesinde belirtildiği üzere eser niteliğindedir: “Bilgisayar programı: Bir bilgisayar sisteminin özel bir işlem veya görev yapmasını sağlayacak bir şekilde düzene konulmuş bilgisayar emir dizgesini ve bu emir dizgesinin oluşum ve gelişimini sağlayacak hazırlık çalışmalarını,” “Herhangi bir şekilde dil ve yazı ile ifade…

Tüm Şirketler İnternet Sitesi Kurmak Zorunda mıdır?

6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu madde 1524 uyarınca her sermaye şirketi, internet sitesi kurup, ilgili maddede sayılan bilgileri sitelerinde yayınlamak zorundalardı. Ancak 6335 sayılı kanunla yapılan değişiklikle, internet sitesi kurup belirtilen bilgileri yayınlama zorunluluğundaki sermaye şirketlerinin kapsamı oldukça daraltılmıştır. Bu değişiklikle, internet sitesi kurma zorunluluğunda olan sermaye şirketleri, 397 nci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca…

Alan Adını Haksız Yolla Ele Geçirmeye Çalışmak (Bölüm 4)

Metnin ilk kısmı için tıklayınız. Metnin ikinci kısmı için tıklayınız. Metnin üçüncü kısmı için tıklayınız. Konuşmanın sonuna gelirken, alan adımızın haksız yolla ele geçirilmeye çalışılması durumunda nasıl davranmamız gerektiğine değinelim: Öncelikle haklarımızı bilmemiz gerekiyor. Her alan adı sahibi, ya da en azından alan adlarıyla uğraşanlar, alan adının korunması hakkında temel bilgilere sahip olmalıdır, Savunmaktan, yargılanmaktan, hak aramaktan çekinmemek…

Alan Adını Haksız Yolla Ele Geçirmeye Çalışmak (Bölüm 3)

Metnin ilk kısmı için tıklayınız. Metnin ikinci kısmı için tıklayınız. Peki şikayet edilen yargılamayı kazanınca ne elde ediyor? Sadece alan adı üzerindeki haklarını korumaya devam ediyor. Bu zaten vardı. Yapılan masraflar ne oldu? Yanıt yok. Şunu da belirtelim ki, yargılama sonucunda firma haksız görülürse ve hakkında “alan adını haksız yolla ele geçirmeye” çalışıyor ibaresi kararda…