Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim suçunu tek bir tanıma sıkıştırmak yerinde değildir. Zira kapsamı her geçen gün artan, farklı boyutlara ulaşan bu alanı dar bir tanımda tutmak, doğru sonuca ulaşmayı zorlaştırır ya da imkansız hale getirir. Ancak bilişim suçunun temel nitelikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bir bilişim sisteminin güvenliğini ve/veya bu sisteme depolanan verileri ve/veya sistemin kullanıcısını hedef alır,
  • Bilişim sistemi kullanılarak eylem gerçekleştirilir,
  • Haklı dayanak olmaksızın bilişim sistemine girilmelidir,
  • Sisteme girmek, verileri değiştirmek, silmek, bozmak, başka bir sisteme transfer etmek ve/veya bilişim sistemine erişimi engellemek gerekir.

Belirtildiği üzere bu nitelikleri kısıtlamak mümkün değildir. Eklemeler sürekli yapılmaktadır ve yapılacaktır.

Bir suçun bilişim suçu sayılabilmesi için dikkat edilmesi gereken temel ayrıntılardan birisi, mutlaka ortada bir bilişim sisteminin bulunması ve bunun elektronik/siber yöntemlerle zarara uğratılması gerekliliğidir. Örneğin bir bilgisayarı çekiçke kırıp içerisindeki verileri yok etmek, bilişim suçu kapsamında değerlendirilmes ancak başka bir bilgisayardan bu bilgisayara ağ bağlantısı ile bağlanıp depoladığı verileri silmek, bilişim suçudur.

Bilişim suçlarını, diğer suçlardan ayırmak çok kolay olmadığı gibi, bir bilişim suçunun işlenmesi, farklı suçların meydana gelmesini de sağlayabilir. Örneğin, bir bilgisayardaki verileri uzak bağlantı ile silmek bilişim suçu iken, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu da meydana gelmiş olabilir.

Bu kısa girişin ardından sonraki yazılarda, dünya ve Türk hukuk sistemlerinde bilişim suçlarını inceleyeceğiz.

Yazar: Avukat Erdem Akçay