Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu madde 166/3 ile düzenlenmiş, boşanma ve boşanmanın ekleri hakkında eşlerin anlaşmaları halinde uygulama imkanı bulan bir davadır. Boşanmanın ekleri yani fer’ileri ise, boşanmanın mali sonuçları ile varsa çocukların durumudur. Dolayısıyla eşler şu hususlarda anlaşmaya varmak zorundadırlar: Eşler boşanmayı istemelidir, Çocuğun velayetinin kime bırakılacağını belirlemelilerdir(ortak velayet mümkündür), Velayetin bırakılmadığı ya…
Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu madde 166/3 ile düzenlenmiş bir boşanma türüdür. Genel ve özel boşanma nedenlerinde boşanma nedenleri ispat edilmek zorunlu iken anlaşmalı boşanmada taraflar boşanma nedenini ispat etmeye ihtiyaç duymadan boşanabilmektedirler. Dava sürelerinin uzunluğu ve maliyeti değerlendirildiğinde anlaşmalı boşanmanın faydaları ortaya çıkmaktadır. Ancak acaba bu davanın açılması, mutlaka boşanma ile neticelenme ya…
Türk Medeni Kanunu madde 166/3, eşlere boşanma ve boşanmanın fer’ileri hususlarında anlaşarak boşanma imkanı tanımaktadır. Boşanmanın bu ayrıntılarından birisi de, velayetin bırakılmadığı ebeveynin çocukla hangi sürelerde kişisel ilişki kuracağıdır. Dolayısıyla eşler anlaşmalı boşanabilmek için çocukla kurulacak kişisel ilişki hususunda da bir anlaşmaya varmalılardır. Hakim bu anlaşmayla bağlı olmayıp, çocuğun yararını düşünerek düzenleme yapabilir. Taraflar eğer…
Türk Medeni Kanunu madde 166/3 anlaşmalı boşanmayı düzenlemektedir. Maddeye göre en az 1 yıl süren evliliklerde tarafların birlikte başvurmaları ya da birinin açtığı anaşmalı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi halinde boşanmaya karar verilir. İki eşin de boşanma iradelerini ortaya koymalarını yasa kayacı, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasının ortaya konması olarak değerlendirmiştir. Çekişmeli boşanma davasından farklı…
5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 85’inci maddesi ile düzenlenen taksirle (insan) öldürme suçu, ölümün öngürülmemesi veya öngörülen ölümün gerçekleşmesinin istenmemesine karşın, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir davranışın neticesinde insanın ölümüne sebebiyet vermektir. Görüleceği üzere taksirle öldürme suçunda fail, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışı gerçekleştirdiğinde bir insanın yani mağdurun ölebileceğini ya hiç öngörmemiş olmalı…
Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatında çalışan her sınıftan memurların disiplin soruşturmalarının usul ve esaslarını düzenleyen 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanuna göre polislerin disiplin soruşturmalarının usulü, verilecek karar, zamanaşımı ve disiplin cezalarına itirazlar aynı kanunun 27-33 maddelerinde düzenlenmiştir. Meslekten çıkarma gibi ağır yaptırımlara bağlanan disiplinsizlik ile soruşturmalar hakkında…
Silahlı icra ve inzibat kuvveti olan polis, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu madde 1’e göre: Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder. Yardım istiyenlerle yardıma muhtaç olan çocuk, alil ve acizlere muavenet eder. Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve ilgili mevzuatın…
Türk Ceza Kanunu, kişinin bir başka insanı öldürmesini suç olarak saymakta ise de kendisini öldürmesini ya da intihara teşebbüs etmesini suç olarak düzenlememektedir. Dolayısıyla kişinin kendi hayatına son vermesi anlamına gelen intihar suç değildir. Bu nedenle kişiyi intihara sevk eden ya da bu eylemde ona yardım eden de, TCK 38 – Azmettirme veya TCK 39…
Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi Suçu Nedir? Türk Ceza Kanunu madde 83, kasten öldürme suçunun ihmali davranışla işlenmesi suçunu ve bu suçun cezasını düzenlemektedir. İhmalin tanımlanmadığı yasanın 83’üncü maddesinin gerekçesinde ihmal, kişiye belli bir icrai davranışta bulunma yükümlülüğünün yüklendiği hallerde, bu yükümlülüğe uygun davranılmaması olarak açıklanmaktadır. TCK madde 83 kişiye, yükümlü olduğu belli bir icrai…
Türk Ceza Kanunu madde 82, kasten insan öldürmenin nitelikli hallerini düzenlemektedir. Alman Ceza Kanunundan farklı olarak TCK, kasten öldürme suçu için hafifletici sebeplerle belirlememekte, sadece ağırlaştırıcı nedenleri ortaya koymaktadır. Kasten insan öldürmenin basit hali ile nitelikli halleri arasında fark kendisi ceza miktarında göstermektedir. Suçun basit halinde fail müebbet hapis cezası ile cezalandırılırken, nitelikleri hallerin olayda…