Arşiv

TCK madde 83 – Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi Suçu (12 Soru Cevap)

Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi Suçu Nedir? Türk Ceza Kanunu madde 83, kasten öldürme suçunun ihmali davranışla işlenmesi suçunu ve bu suçun cezasını düzenlemektedir. İhmalin tanımlanmadığı yasanın 83’üncü maddesinin gerekçesinde ihmal, kişiye belli bir icrai davranışta bulunma yükümlülüğünün yüklendiği hallerde, bu yükümlülüğe uygun davranılmaması olarak açıklanmaktadır. TCK madde 83 kişiye, yükümlü olduğu belli bir icrai…

TCK madde 82 – Kasten Öldürmenin Nitelikli Halleri

Türk Ceza Kanunu madde 82, kasten insan öldürmenin nitelikli hallerini düzenlemektedir. Alman Ceza Kanunundan farklı olarak TCK, kasten öldürme suçu için hafifletici sebeplerle belirlememekte, sadece ağırlaştırıcı nedenleri ortaya koymaktadır. Kasten insan öldürmenin basit hali ile nitelikli halleri arasında fark kendisi ceza miktarında göstermektedir. Suçun basit halinde fail müebbet hapis cezası ile cezalandırılırken, nitelikleri hallerin olayda…

TCK madde 81 – Kasten Öldürme Suçu (27 Soru – Cevap)

Kasten İnsan Öldürme Suçu Nedir? Türk Ceza Kanunu madde 81’in başlığı her ne kadar kasten öldürme olsa da madde metninde öldürülenin insan olduğunun belirtilmesi nedeniyle suçu, kasten insan öldürme suçu olarak adlandırmak yerindedir. Mülga ceza yasasında adam öldürmek cürümleri isimli fasılda yer alan suçun artık kasten adam öldürme olarak adlandırılmaması gerekir. Bu ifade hem hukuk…

Üst Üste İki Yıl Süreyle İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Kiraya Verilmesi

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu madde 8/K, gerçek veya tüzel kişilerin mülkiyetinde olan ve kanunda sayılan sebeplerle veya başka bir sebeple üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kiraya verilebileceğini belirlemektedir. Bu düzenleme ile ilgili usul ve sasları belirleyen İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik, 22…

TCK madde 80 – İnsan Ticareti Suçu (19 Önemli Soru Cevap)

İnsan Ticareti Suçu Nedir? İnsan ticareti suçu, Türk Ceza Kanununda yer alan Ulusarası Suçlar kısmındaki suçlardan birisidir. Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve bu sözleşmeye ek İnsan Ticaretinin, Özellikle Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesi, Ortadan Kaldırılması ve Cezalandırılmasına İlişkin Protokol ile uluslararası alanda da yaptırıma sahip insan ticareti protokolün üçüncü maddesinde, “kuvvet kullanarak…

TCK madde 79 – Göçmen Kaçakçılığı Suçu (25 Soru Cevap)

Göçmen Kaçakçılığı Suçu Nedir? Göçmen kaçakçılığı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu madde 79, 30.01.2003 tarih ve 4804 sayılı kanunla onaylanan “Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi” ve “Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne Ek Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokol” gereğini yerine getirmek üzere düzenlenmiştir. Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş…

TCK madde 78 – Örgüt (Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçlar kapsamında)

Türk Ceza Kanununun 78’inci maddesi, madde 76’deki soykırım ve madde 77’deki insanlığa karşı suçlara ilişkin özel bir düzenleme getirmektedir. Maddeye göre soykırım ve/veya insanlığa karşı suçların işlendiği durumlarda eğer bu suçları işlemek için örgüt kurulmuşsa, örgütü kuran veya yöneten kişi ile bu örgüte üye olanlar, soykırım ve insanlığa karşı suç haricinde ayrıca TCK madde 78…

TCK madde 77 – İnsanlığa Karşı Suçlar

İnsalığa Karşı Suçların TCK ve Roma Statüsündeki Düzenlenme Şekilleri Türk Ceza Kanununun “Uluslararası Suçlar” başlıklı birinci kısmının “Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçlar” başlıklı birinci bölümünde yer alan ve TCK madde 77’i oluşturan insanlığa karşı suçlar, kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, cinsel saldırıda bulunma, çocukların…

TCK madde 76 – Soykırım Suçu

Soykırım Suçu Nedir? Bir insan topluluğunu ulusal, dinsel vb. sebeplerle yok etme olarak tanımlanan soykırım, jenosit, genocide, genosit ve pogrom sözcükleri ile de ifade edilmektedir. Hukuki terim olarak soykırım ise tanımını Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 11 Aralık 1946 tarihli ve 96(I) sayılı kararı ile kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nden almaktadır. Kısaca BM…

TCK madde 75 – Önödeme (Türk Ceza Hukukunda)

Türk Ceza Kanununun “Dava ve Cezanın Düşürülmesi” başlıklı Dördüncü Bölümü’nde yer alan önödeme, yargılama yapılmadan failin ceza ile karşılaşmasını sağlayan, devletle fail arasındaki uzlaşmadır. TCK 75 ile düzenlenen önödemede amacın: Düşük değerli görülen suçların yargılamasından kurtularak mahkemelerin iş yükünü azaltmak, Failin adli sicilinin temiz kalmasına olanak sağlamak, Niteliği ceza olmasa da failin işlediği suç nedeniyle…