Arşiv

Küçükçekmece Aile Avukatı

Aile avukatı denilince akla iki türde avukatlık gelebilir. Bunlardan birisi, Türk Medeni Kanununun “Aile Hukuku” başlıklı ikinci kitabına dahil davalara bakan ve bu tür davalarda çalışmaları bulunan avukatlıktır. TMK madde 118-494 arasındaki hususları içeren bu tür davalara örnek olarak şunları verebiliriz: Boşanma davaları Nişanının bozulmasından kaynaklanan davalar, Boşanmadan kaynaklı tazminat davaları, Nafaka davaları, Hakimin müdahalesi,…

Küçükçekmece Avukat ve Hukuk Bürosu

İstanbul ilinde bulunan Küçükçekmece, 800.000’i aşkın nüfusuyla en büyük ilçelerden biridir. İstanbul’un birçok ilçesinde adliye bulunmazken, yoğun nüfusu nedeniyle ilçede Küçükçekmece Adliyesi mevcuttur. Küçükçekmece haricinde bu adliye Başakşehir ve Avcılar ilçelerine de hizmet vermektedir. Örneğin Avcılar’da gerçekleşen bir suçla ya da bir boşanma davasıyla ilgilenecek olan adliye Küçükçekmece Adliyesi’dir. Ancak bu adliyede iş mahkemesi bulunmaması…

Küçükçekmece Ağır Ceza Avukatı

Ülkemizdeki yargı faaliyetlerinin çoğunluğunu içeren adli yargı, ceza yargısı ve medeni yargı olarak ayrılmaktadır. Medeni yargı çoğunlukla eşitler arasındaki ihtilafların çözümü için çalışırken ceza yargısı devletin baskın olduğu yargı türüdür. Şüphe üzerine kurulu ceza yargılamasında amaç yargılamaya konu fiilin suç olup olmadığının ve eğer suç ise sanık tarafından işlenip işlenmediğinin tespitidir. Öncelikle bilinmelidir ki kanunun…

Küçükçekmece Boşanma Avukatı

Her evlilik maalesef evliliğin başlangıcındaki hayale uygun ilerlemiyor ve eşler bir arada yaşayamaz hale gelebiliyorlar. Her ne kadar evlenirken evlenme ehliyetine sahip eşlerin evlenme iradelerini kanundaki usule uygun olarak ortaya koymaları yeterliyken, evliliğin sona ermesi daha ağır şartlara bağlanmıştır. Boşanmayı düzenleyen Türk Medeni Kanunu, özel ve genel boşanma nedenlerini belirlemiş, boşanmayı bu maddelerle sınırlamıştır. Küçükçekmece…

TCK madde 75 – Önödeme (Türk Ceza Hukukunda)

Türk Ceza Kanununun “Dava ve Cezanın Düşürülmesi” başlıklı Dördüncü Bölümü’nde yer alan önödeme, yargılama yapılmadan failin ceza ile karşılaşmasını sağlayan, devletle fail arasındaki uzlaşmadır. TCK 75 ile düzenlenen önödemede amacın: Düşük değerli görülen suçların yargılamasından kurtularak mahkemelerin iş yükünü azaltmak, Failin adli sicilinin temiz kalmasına olanak sağlamak, Niteliği ceza olmasa da failin işlediği suç nedeniyle…

TCK madde 74 – Dava veya Cezanın Düşmesinin Etkisi

TCK madde 74, dava ve cezanın düşmesinin ortaya çıkarabileceği sonuçlarla ilgili düzenlemeler içermektedir. Sanığın veya hükümlünün ölümü, af, dava zamanaşımı, ceza zamanaşımı, şikayetten vazgeçme, uzlaşma ve önödeme kurumları TCK 74 ile ilgilidir. Ancak TCK 74/1 sadece genel af, özel af ve şikayetten vazgeçmeye ilişkin olarak bir düzenleme getirmiştir. Fıkrada TCK madde 65 – Af, TCK…

TCK madde 73 – Soruşturulması ve Kovuşturulması Şikayete Bağlı Suçlar – Şikayetten Vazgeçme

Bilindiği üzere ceza yasalarının temel varlık sebebi toplum düzenini korumaktır. Bu amaçla suç ve cezalar düzenlenmiştir. Türüne bakılmaksızın her suç topluma yönelik işlenir. Yani eşler arasında işlenen hakaret suçu da ihaleye fesat karıştırma suçu da, mağdur ve suçtan zarar görenin yanı sıra topluma karşı da işlenmiş sayılırlar. Kaldı ki bu kişiler de toplumun parçasıdır. Bu…

TCK madde 72 – Ceza Zamanaşımının Hesabı ve Uygulanması

Türk Ceza Kanunu dava zamanaşımı ve ceza zamanaşımının şartlarını belirlerken sürelerden bahsetmektedir. Örneğin kamu davası, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl geçmesiyle düşer. TCK madde 72 ise dava ve zamanaşımı ile ilgili maddelerde yer alan sürelerin hesabı ve uygulanma yöntemini belirlemektedir. TCK madde 72/1 öncelikle, dava ve ceza zamanaşımı sürelerinin gün, ay ve…

TCK madde 71 – Ceza Zamanaşımının Kesilmesi

TCK madde 71 ile düzenlenen ceza zamanaşımının kesilmesi, cezanın infazına engel olan ceza zamanaşımı tamamlanmadan önce bu sürenin, kanunda belirtilenlerin gerçekleşmesi nedeniyle, yeniden başlamasıdır. TCK madde 68 – Ceza Zamanaşımı kesinleşmiş cezanın infazına engel olmakta. Ancak TCK 71 ceza zamanaşımı süresi dolmadan önce gerçekleşen bazı hallerde ceza zamanaşımının yeniden başlayacağını, yani bu halden önce işlemiş…

TCK madde 70 – Müsadere Zamanaşımı

Türk Ceza Kanunu madde 70, müsadeteye ilişkin zamanaşımı süresini belirlemektedir. Buna göre müsadereye ilişkin karar, ceza mahkemesinin kararının kesinleşmesinden itibaren 20 yıl geçerse, artık infaz edilemez. TCK müsadere kurumunu eşya müsaderesi ve kazanç müsaderesi olarak düzenlemiştir. Müsadereye ilişkin eşya ya da kazancın mülkiyeti zoralım ile devlete geçmektedir. Eğer müsadereye ilişkin hüküm infaz edilemezse ve karar…