Eşim Boşanmak İstiyor Ben İstemiyorum Ne Yapmalıyım? Boşanma davasına itiraz ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Özel ve genel boşanma davaları için ayrı ayrı değerlendirme içeren yazıda, boşanma davasının reddi talebinde dikkat edilmesi gerekenlere değinilmiştir.
Evlilik, tarafların iradelerinin evlenmeye yönelik olması ve kanunun belirlediği şekil şartlarının gerçekleşmesi halinde ortaya çıkmaktadır. Evlenmenin şartları konusunda bu hususlara değinilmişti. Yaş, ehliyet gibi niteliklerin karşılanması halinde evlenmek oldukça kolaydır ve bir başvuru ile gerçekleşmektedir. Ancak evliliğin karşıtı olarak düşünülebilecek olan boşanma yani evliliğin taleple sonlandırılması, evlilik kadar kolay değildir.
Boşanmayı düzenlenen Türk Medeni Kanunu(TMK), boşanma için öncelikle bir sebebin gerektiğine hükmetmektedir. Bu sebepler özel sebepler olabileceği gibi genel sebep de olabilir. Özel sebeplere örnek olarak terk nedeniyle boşanma verilebilecekken genel boşanma nedeni şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası konusunda açıklanmıştır.
TMK madde 166/3 anlaşmalı boşanmayı düzenlemiş ve taraflarınb elirli konularda anlaşmaya varmaları ve evliliklerinin en az 1 yılı geçmiş olması halinde anlaşmalı boşanma davası ile eşlerin boşanabileceklerini belirtmektedir. Anlaşma yoksa, yani bir taraf boşanmayı istiyor ancak diğer eş boşanmak istemiyorsa ne olacaktır?
Eşin boşanmayı mahkemeden talep etmesine karşın davalı eşin boşanmayı istememesi halinde ortada çekişmeli boşanma davası var demektir. Bu davada davacı, davayı açan eş iken davalı taraf boşanmayı istemeyen eştir.
Davalı eş yani boşanmak istemeyen eş mahkemeden boşanma davasının reddini talep etmelidir. Bunun nasıl yapılacağı ise özel ve genel boşanma nedenleri için ayrı ayrı değerlendirilmeye muhtaçtır.
Hayata kast, terk, haysiyetsiz hayat sürme gibi ithamlarla açılmış davalarda davacı, bu özel boşanma sebebinin davalı tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmektedir. Davalıya düşen, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtmek ve iddiayı çürütecek delillerinin mahkemede dinlenmesini talep etmektir. Her ne kadar davacı iddiasını ispatla yükümlü olsa da davalının da davayı izlemekle yetinmemesi, davacının iddialarının hangi sebeplerle gerçeği yansıtmadığını anlatması önemlidir.
Genel boşanma nedeni TMK madde 166/1’de açıklanan sebebe dayanır ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanır. Bu durumda davanın reddini isteyen davalı, evlilik birliğinin temelinden sarsılmadığını, iddiaların geçersiz olduğunu, mevcut sorunlar varsa bunların ortak hayatı sürdürmeye engel olacak nitelikte olmadığını, davacının kusurunun daha fazla olduğunu ortaya koyarak davanın reddini talep edebilecektir.
Yargılama neticesinde mahkeme, davacının iddialarının yasanın aradığı şartları taşıdığına kanaat getirirse davayı kabul edecek ve boşanmaya karar verecektir. Aksi halde, yani davacının iddialarının yersiz olduğu kanaatiyle davayı reddedecektir.
Tarafların her ikisinin de boşanmayı kabul etmediği davalar, çekişmeli davalar, oldukça karmaşık davalardır. Bu nedenle bir avukattan hukuki destek alarak süreci yönetmek, delilleri doğru ve yerinde belirlemek, sürelere uymak, hak kayıplarına engel olmak için oldukça önemli hususlardır.
Sonuç olarak “Eşim Boşanmak İstiyor Ben İstemiyorum Ne Yapmalıyım?” sorunun yanıtı, davanın reddedilmesi için gerekli delillerin sunulmasında ve savunmanın hazırlanmasındadır. Delillerin doğru belirlenmesi ve savunmanın doğru ve hukuki boyutta yapılması, istenen sonuca ulaşılmasını sağlayabilecektir.
Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "Soru – Cevap: Eşim Boşanmak İstiyor Ben İstemiyorum Ne Yapmalıyım?" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.
Bir taraf evliliği devam ettirmek istemiyorsa zaten o evlilikten ne eşlere ne millete hayır gelmez. Direkt boşanma kararı verilmelidir.
Ailenin kamusal önemi nedeniyle boşanma ülkemizde ve birçok ülkede çok da kolay usullere tabi değil. Ancak tarafların yıpranmaması adına boşanma ile ilgili kararın daha hızlı verilmesi, boşanmanın fer’ilerinin ayrıntılı işlenmeye devam edilmesi doğru olabilir.
Eşim video izledim diye dava açtı boşanmak istiyor ben istemiyorum 2 gün benle aynı yatağa girmedi diğer odaya gidip kapiyi kitledi ve konuşmadı bile bende nefsime yenik düşüp video izledim ne yapmalıyım boşanmak istemiyorum
Merhaba
Eşim çekişmeli boşanma davası açtı yalancı şahitler tutmuş yalancı şahitlik yaptılar eşimin bana uyguladığı baskıları hakaretleri ben eşime uyguluyorum gibi yalancılık yaptılar ben boşanmaktan vazgeçmek istiyorum ben boşanmaktan vazgeçtiğim halde hakim boşarmı bizi kabul etmiyorum desem bile mümkün olduğunca uzatmak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim para İçin yalancılık şahitlerin yüzünden haklıyken beni haksız duruma düşürmeye çalışıyorlar yardımcı olursanız çok sevinirim. Çok teşekkür ederim.
Anlaşmalı bosanma ben boşanmak istemiyorum ne yapmamlazim
ben bosanmak istemiyorum hakkimi nasil ikna edebilirim ?