Soru – Cevap: İşe İade Davası Ne Kadar Sürer?

İşe iade davası ne kadar sürer? İşe iade davasının kısa sürede sonuçlanması için neler yapılabilir? İşe iade davasının ne kadar sürede sonuçlanacağı ile bilgilere yer verilmiştir.

Soru – Cevap: İşe İade Davası Ne Kadar Sürer?

İşe iade, geçerli ya da haklı bir sebep olmaksızın iş sözleşmesi sonlandırılan işçinin, işe dönmesini sağlayan ve işçinin korunmasında en önemli koruma mekanizmalarından birini temsil eden mekanizmalardan birisidir. Şüphesiz ki işe iade davası ile işçi mutlaka işe dönmeyi elde edemez. Ancak işveren, işçinin işe iadesine yönelik mahkeme kararına rağmen işçiyi işe başlatmazsa, tazminat ödemek zorunda kalacaktır. Bu da işçi için en azından hak kaybının telafisi niteliği taşımaktadır.

İşe iade davasının şartları ve diğer unsurları ile ilgili açıklayıcı bilgileleri “işe iade davası” konulu yazıda yayınlamıştık. İşçiler tarafından çokça merk edilen bir konu ise bu yazının başlığını oluşturmakta. Buna göre işe iade davası ne kadar sürer?

İş Kanunu’nun arabuluculuk dava şartı olmadanki düzenlemesinde işe iade davaları için yargılama süresi bulunmaktaydı. Buna göre dava 2 ay içerisinde sonuçlanmalı ve temyizi de 1 ay içinde karara bağlanmalıydı. Ancak bu çok sürelere mahkemelerin uyması mümkün değildi. 2 bin dosyaya bakan, bir günde 74 duruşma açan bir mahkemeden, davaları 2 ayda sonuçlandırmasını beklemek yerinde değildi. Kaldı ki yargılamanın ne kadar süreceği sırf mahkemenin elinde değildir. Hakim ne kadar hazırlıklı olursa olsun, usul kuralları gereği yargılamayı taraflar da uzatabilmektedir. Bu nedenle yasa metnindeki belirli süreler, işe iade davası ivedilikle sonuçlandırılır şeklinde değişmiştir. İvedilikleden kasıt, davanın önceliğe sahip olması, diğer işlerden önce incelenip sonuçlandırılacağıdır.

İşe iade davası ne kadar sürede sonuçlanır?

İlk derece mahkemelerinin ve bölge adliye mahkemelerinin iş yoğunluğu her geçen gün artmakta. Dolayısıyla davaların sonuçlanma süreleri de sürekli olarak uzamaktadır. Örneğin işe iade davası ne kadar ivedilikle sonuçlandırılır dense de, aynı anda on binlerce işe iade davası varsa ivedi olmanın da anlamı kalmamaktadır. Şu anda ilk derece mahkemeleri ortalama 1 yıl içerisinde işe iade davalarını sonuçlandırmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi sürenin kısalması ya da uzaması hem hakime hem de taraflara bağlıdır. İtiraz halinde dosyanın incelendiği bölge adliye mahkemelerinden ise kararlar ortalama 6-12 ay içerisinde gelmektedir. Sonuç olarak mevcut durumda işe iade davası ne kadar sürer sorusunun cevap ortalama 2 yıldır.

İşe İade Davasının Süresini Kısaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Birçok dava türünde olduğu gibi işe iade davalarının çoğunluğunda aslında dosya üzerinden karar vermek mümkündür. İvedi olmanın önemli olduğu bu tür davalarda dava ve cevap dilekçesinin ve delillerin eksiksiz sunulması sonucu araştırılması gerekli husus bulunmaması halinde dosya üzerinden karar verilmesi yerinde olacaktır. Bu usulün geliştirilmesi ile mahkemelerin duruşma yükü azalacağı gibi özellikle işçinin iş hayatı da daha iyi korunacaktır.

Davalı işverenden davanın hızlanması için çalışmasını beklemek yerinde olmaz. Ancak davacı, dava dilekçesini iyi hazırlamalı, derdini iyi anlatmalı, sunabildiği delillerin tamamını derhal sunmalı, çok sayıda tanık yerine konuya gerçekten tanıklık edebilecek kişilere delil listesinde yer vermelidir. Hukuki bilgiye sahip olunmadan açılan davaların kısa sürede sonuçlanmasını beklemek dayanaksızdır. Alelacele açılmış ve hukuki bilgiden yoksun davaların hızlı sonuçlanmasını beklemek bir yana, reddolmaması bile başarıdır.

Kategori: İş Hukuku
Yazar: Avukat Erdem Akçay

Yorumlar

  • Mert Alkın diyor ki:

    İşe iade davam yaklaşık 2 buçuk yıl sürdü. İşe iade kararını aldım ama yeni işimde bile 2 yıl kıdemim olmuştu. 2 yıllık kıdem tazminatından vazgeçip eski işime dönmem gerekti. İşten çıkartılma için sebep bile göstermemişlerdi. Bazı davalar uzun sürebilir ama bu kadar basit bir davanın, bu kadar uzun sürmesi çok anlamsız.

    • Avukat Erdem Akçay diyor ki:

      İşe iade davaları ile ilgili önceki düzenlemede bu davaların 3 ay sürebileceğine hükmedilmişti ama mevcut usul hükümleri nedeniyle bu süreye uyulması mümkün olmuyordu. Sorunun çözümü davaya süre koymak değil, davaya özel usul belirlemek. Tahkimdeki gibi bu tür davalarda da dava dilekçesinden sonra 10 gün cevap süresi ve 45 gün de karar süresi verilmeli. Şüphesiz bazı işe iade davaları oldukça çekişmeli olabiliyor ama çoğunluğu dosya üzerinden karar verilebilecek dosyalar. 45 günlük karar süresi içinde tek duruşma ile dosya kapatılmalı. Çoğunlukla, duruşma yapışması bile gereksiz olacaktır. Karara itiraz yolları da kaldırılmalı.

  • Selin S* diyor ki:

    İşe iade davalarında mahkemeler işçi lehine karar veriyor çünkü çoğunlukla işçi haklı oluyor. Patron işten atıyor işçiyi ama zahmet edip gerekçesini bile söylemiyor. Bence işe iade kararına itiraz etme hakkı olmamalı. İşçi de buna katlanmalı, patron da.

    • Avukat Erdem Akçay diyor ki:

      Çalışma hayatında ve bununla ilgili olarak iş hukuku yargısında tarafların hepsini memnun edecek çözümler bulmak kolay değil. Bir tarafın haksızlığa uğradığı çözümlerin ömrü fazla olamaz. Ancak belirttiğiniz konuda özel bir düzenleme yapılarak işe iade davalarının çok kısa sürelerde sonuçlandırılmasını sağlamak hem işçi hem de işveren için faydalı olacaktır.

  • G...y.... diyor ki:

    Merhabalar 1 yıl 21 ay çalışmış olduğum işyerinden yeni çıkarıldım çıkış gerekçeleri madde 04 bana yaptıkları açıklama geçirmiş olduğum ameliyatlar dolayısı ile performansı düşürmek imiş lakin ben geçirdiğim ameliyatlardan sonra bırakın performans düşürmeyi üstüne günlük 8 saat mesai kaldım ve bu gerekçeyi kabul etmedim önüme kendi arabuluculari ile biz seni madde 04 ten çıkarıyoruz tazminatını ihbarını veriyoruz bize dva a açma diye bir kağıt koydular bende bu kağıdı imzalamadim çıkışimi yaptılar madde 04 ten ama tazminat ve ihbarımi yatırmadılar bu durumda ne yapabilirim

  • Hasan ***** diyor ki:

    Merhaba iyi günler özel bir firmada 22 aydır çaliştim ve kış nedeniyle işten çikarildım tazminatimi 16 bin söylediler kabul etmedim ve mahkemeye basvurdum. Mahkemeye verdiğim için beni geriye dönük çikis ve 50 kod üzerinden gösterdiler işsizliğimi iptal ettiler. Şimdi işyerimdeki üst personeli tanik olarak göstermişler doğruyu söylerse yani lehime konuşursa ilk duruşmada mahkemeyi kazanabilir miyim

  • Mehmet diyor ki:

    Merhaba. 6.5 yıl vardiyalı çalıştığım işyerinde, işe geldiğim anda bana kamera kaydından fotoğraf çekerek kkd kullanmadıpım gerekçesiyle tutanak tutuldu oysa ki kamera kayıtlarında ve kayıtlarda işe yeni geldiğim belli. Sırt çantam sırtımda ve 2 dk önce kart okutarak tesise giriş yaptım. Tutanağa savunma yazıp konuyu dile getirdim. İdari yönetici tarafından İK ya mail atılarak “Tutanağa istinaden personel e ihtar verelim bu personel düzelecek gibi görünmüyor” Diye mail atıldı. Bu mail e istinaden ihtar verildi. Verilen ihtar da “Verilen savunmanızda geçerli ve tatmin edici sebep sunamadığınız tespit edilmiştir” diye belirtilmiş. Bende bu ihtar ın fotoğrafını çektim. İmzalamadan fotoğraf çektiğim için işten çıkartıldım ve 46. Madde den çıkışım verildi. İşe iade davası açtım. Sizce sonuç ne olur ve kısa sürede sonuçlanır mı?

  • Mehmet G*** diyor ki:

    Merhabalar ben Mehmet.. *** otomotiv enstrü aş firmasında çalışmaktayım. Yaklaşık 2 yıldır orada görev yapıyordum 20 yıllık usta konumunda çalışıyordum.. Sendikaya üye olduğum için 3 arkadaş da dahil bizi işten çıkardılar 17.inci 18 inci maddeden çıkardılar. Haklı hiç bir sebebleri yoktu sadece sendikaya üye olduğumuz için iş haddimizi gerçekleştirdiler. Bizde dava ettik ihbar ve kidem tazminatımızı ödediler. işe iade davası açtık. direk işe iademiz Reddedildi mahkeme ne zaman sürer kaç yıl içinde haklarımızın geri kalanı alırız bilgi rica ediyoruz

Konu Hakkında Yorum Yapabilirsiniz

Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "Soru – Cevap: İşe İade Davası Ne Kadar Sürer?" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.