Soru: Dava Nasıl Açılır?

Soru: Dava Nasıl Açılır?

En temel esasta davalar, hukuk ve ceza davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Ceza davaları suç duyurusu ile başlarken, hukuk davaları başvuru ile başlar. Ceza davaları ile bilgiye bir diğer yazıda değineceğimizi belirterek, hukuk davalarının nasıl açıldığı konusunda bilgilere bu yazıda yer vereceğiz. Bu yazıda sadece, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi davalardan bahsedilecektir.

Dava açmak, mahkemeden bir hakkın talep edilmesidir. Hak talebi, bir kişiye ya da kuruluşa yöneltilmiş olabilir. Mahkeme gerekli araştırmayı ve değerlendirmeyi yaparak, hakkın hak sahibine verilmesine karar verecektir.

Dava nasıl açılır?

Dava, yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılır. Yargılamanın yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükmünce peşin olarak mahkeme veznesine ödenmek zorundadır. Bu işlemlerin ardından dilekçenin mahkeme esasına kaydedilecek ve davanız açılmış sayılacaktır.

Dava açmak bu kadar kolay mı?

Davanın açılışı bir dilekçe ile mümkün olsa da, unutumamak gerekir ki dilekçenin içeriği, davanın takibi, delillerin ve dayanakların ortaya konulması, itirazlar, temyiz başvurusu, vb gibi birçok husus dava sürecinde davacıyı beklemektedir. Bu nedenle başvuru yapan öncelikle bu konularda yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Aksi halde, genel anlamda haklı olduğunu düşünen davacı, usul ve esas kurallarına uyamadığı için davasını kaybedebilir, hatta karşı tarafa maddi ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Bir diğer önemli konu ise davanın hukuki bilgi eksikliği nedeniyle de olsa kaybedilmesi halinde, aynı davanın tekrar açılmasının mümkün olamayacak olmasıdır. Dolayısıyla dava açılırken, gelecekte olacaklar da hesaplanmalıdır.

Dava açmalı mıyım, açmamalı mıyım?

İnsanın haksızlığa tahammül etmesi beklenemez. Bu nedenle, haksızlığa uğradığı düşünen kişinin dava açmak kadar doğal bir hakkı yoktur. Anayasa da, bu hakkın varlığını ortaya koymaktadır. Ancak, dava açmak, davayı kazanmak anlamına gelmemektedir. Dava açılınca mahkemenin, sizin adınıza her ayrıntıyı araştıracağını, eninde sonunda doğruya ulaşacağını ve mutlaka sizin haklı olduğunuz yönünde karar vereceğini düşünmemelisiniz. Mahkeme, mevzuata uygun karar verir. Dava açarken bunları düşünmeli, davayı kazandığınız ya da kaybettiğiniz takdirde davanın size kaç liraya ve ne kadar zamana mal olacağını düşünmelisiniz. Bununla birlikte, hak kaybının ortadan kaldırılması için uzlaşma gibi yöntemlere de başvurabileceğinizi unutmamalısınız.

Dava açmak ücretli midir?

Dava açarken, yargılama harcı ve gider avansı yatırmanız gereklidir. Bunun yatırılmaması halinde davanız reddolunabilir.

Davayı nerede açmalıyım?

Öncelikle uyuşmazlık konunuzla ilgili olarak görevli mahkemeyi, sonra yetkili mahkemeye tespit etmelisiniz.

Avukat tutmak zorunda mıyım?

Avukat tutmak zorunda değilsiniz. Ancak usul ve esas kurallarını bilmeden, hukuki bilgiden yoksun şekilde bir davanın takip edilmesinin pek mümkün olmadığı hatırlanmalıdır.

Yazar: Avukat Erdem Akçay

Yorumlar

  • Meryem diyor ki:

    9 ay önce ben de bir dava açtım. Mahkeme önünde dilekçe yazanlara dilekçemi yazdırdım. Dava ikinci duruşmada reddedildi. Delil yokmuş.

    • Avukat Erdem Akçay diyor ki:

      Mahkeme önlerinde arzuhalci olarak kendini tanıtanlara itimat etmemelisiniz. Zira bunların kendilerine bile faydası yok. Yazdıkları dilekçeler HMK’ya uygun olmayıp, süresinde bu şartları tamamalayamadığınız için de davanızın reddine sebep olmaktadırlar. Davanızı bir avukatla yürütmek istemiyorsanız bile en azından bir avukattan önbilgi alarak yola çıkmanız faydanızadır.

  • Cemile B*** diyor ki:

    Bence dava açmak daha kolay olmalı. Vatandaş gibi mahkemeye dilekçeyi vermeli. Tek günde duruşma yapılmalı ve karar verilmeli. Bu sayede her iş daha hızlı yürür.

    • Avukat Erdem Akçay diyor ki:

      Keşke dediğiniz gibi olsa ama hem başvuru sayısı inanılmaz fazla hem de deliller toplanmadan karar vermek mümkün değil. Dava süreleri kısaltılabilir. Bazı davalar dosya üzerinden karara bağlanabilir. Ama her dava için bunlar mümkün değil.

  • Ayse ***** diyor ki:

    2008 de 2 dönüm bir yer aldık adam tapumuzu vermiyor istediğimiz zaman bu gün yarın diye bizi oyladi durdu şimdi dava açmak istiyorum bu davaya avukatta tutacam bana kaça mal olur

  • Esen ***** diyor ki:

    Merhabalar yaklasik 2 ay once kiracisi oldugum ev satildi surecten haberim vardi ama satildigini alan kisi arayip bildirdi eski ev sahibim haber bile vermedi ve depozitomla bir kira pesinatimi geri odemedi ayrica yeni alan kisi ise 2 ay muddet verip daha sonra 10 gun gecince cıkın diye sıkıstırmaya basladi emlakci ve site yoneticisi tarafiyla surekli cikmamiz icin haber gonderiyodu 1 ay icinde tasindik kiramin 3 kati yeni kiraya cikarak eski ve yeni ev sahiplerine dava acabilirmiyim

  • Onur ***** diyor ki:

    Bende **** firmasını mahkemeye vermek istiyorum adıma kiralama yapilmis ben o saatte evimde yatıyorum araçla hiç yol kadedilmemis ama benden para aldılar ben nasıl ugrasayim durumum belli asgari ücretli sade bir vatandaşım bir dava açmak kaç paraya maal oluyor avukat harçlar derken biz kime gidecegiz şimdi

  • Samet s****** diyor ki:

    Oyun hesabı sattım ve parasını vermedi o kişi nasıl dava açabilirim

  • Ali diyor ki:

    İyi günler ben evli bir çocuk babasıyım ben babama dava açmak istiyorum benim dügünümde takılan altınları kandırıp bizden aldı ne yapmalıyım nasıl yol izlemeliyim

  • AYDIN diyor ki:

    Sn. Avukat,
    Kayınpederim kızından yani eşimden mal kaçırmak için mal varlıklarını iki oğluna satış yaptı. Dava açıp bu satışları bozabilir miyim?
    Saygılarımla…

  • Asi diyor ki:

    Özel dershane engelli calisan bir ogretmendim 12 aylik sözleşmem vardı yırtıp atıldı elimde Sözleşme yok ama 1 ay sigortam yattı dava açabilme durumum var mi

  • Sevim y** diyor ki:

    Devre tatil aldım 14gün içinde cayma noterden ihbarname gönderdim 3.ay oldu.bankaya ödüyorum.paramı alamıyorum nasıl mahkeme açıcam Teşekkür ederim

Konu Hakkında Yorum Yapabilirsiniz

Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "Soru: Dava Nasıl Açılır?" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.