Ahzu kabz yetkisi nedir? Avukata verilecek vekaletnamede ahzu kabz yetkisinin bulunması zorunlu mudur? Ahzu kabz yetkisi ile hangi haklar avukata verilmektedir? Yazıda, ahzu kabz yetkisi ile avukatın hangi işlemleri yapabileceğine ve konunun hukuki boyutuna değinilmiştir.
Avukatların müvekkilini dava, icra takibi ve diğer işlerde temsil edebilmeleri için bu işlemler için yetkili kılınması gereklidir. Yetkili kılacak olan müvekkil iken, yetkili kılınan avukattır. Bu yetkiyi ortaya koyan belgeye ise noterler tarafından düzenlenen vekaletname denilmektedir.
Genel ve özel vekaletname olarak ikiya ayrılan vekaletnamelerde genel vekaletname, tüm dava ve işlerin takibi için yetki verildiği belirtilir. Özel vekaletname ile ise kanun tarafından özel yetki verilmesi gerekli konular için yetki verildiği belirtilir. Örneğin isim değiştirme, boşanma gibi kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilgili davalarda avukatın temsil yetkisini kullanabilmesi için kendisine özel vekaletname verilmiş olması gereklidir. Genel vekaletname ile özel vekaletname gerektiren dava ve işler yapılamaz.
Ahzu kabz, karar ile hükmedilen şeyin avukat tarafından teslim alınması ve uhdesinde bulundurulması demektir. Bu yetkiye sahip olan avukat örneğin, başlattığı icra takibinde ödenen paranın kendi hesabına gönderilmesini icra müdürlüğünden talep edebilir. Eğer avukatın ahzu kabz yetkisi yoksa bu kez icra müdürlüğü parayı asile göndermek zorundadır. Bunun için de asil icra müdürlüğüne gitmeli, kimlik bilgileri ile dilekçe hazırlamalı ve banka bilgisini müdürlüğe bildirerek talepte bulunmalıdır. İleride çıkacak sorunlarda ise bu işlemleri her defasında takip etmesi gerekecektir. Ahzu kabz yetkisi olan avukat ise ödemeyi kendi hesabına alabilir ve müvekkiline gönderir. İşlemin hızlanması ve kolaylığı açısından avukatların ahzu kabz yetkisinin olması önemlidir.
Ahzu kabz önemli bir yetkidir ancak avukatlara verildiği takdirde risk barındırmaz. Zira avukatlık, özel kanunu bulunan ve çok büyük sorumluluklar taşıyan bir meslektir. Kendisine verilen yetkiyi doğru kullanmayan avukatın bu sorumluluklar nedeniyle hem bağlı olduğu baro hem de ceza-i soruşturma yaşaması kaçınılmazdır. Avukat hüküm nedeniyle yaptığı tahsilatı müvekkiline öder. Müvekkil de her durumda işlemlerle ilgili bilgi talebinde bulunabilir. Aydınlatma sorumluluğu nedeniyle avukat müvekkiline bu bilgileri verecektir.
Hukuk Muahakemeleri Kanunu madde 73/1,
Davaya vekâlet, kanunda özel yetki verilmesini gerektiren hususlar saklı kalmak üzere, hüküm kesinleşinceye kadar, vekilin davanın takibi için gereken bütün işlemleri yapmasına, hükmün yerine getirilmesine, yargılama giderlerinin tahsili ile buna ilişkin makbuz vermesine ve bu işlemlerin tamamının kendisine karşı da yapılabilmesine ilişkin yetkiyi kapsar.
demektedir. Buna göre ahzu kabz yetkisinin vekalet ile verildiği ve ayrıca vekaletnamede yazılmasının gerekmediği ortadadır. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü 24/11/2011 tarih ve 29359 sayılı görüşü de bu yöndedir. Buna göre vekaletnamede ahzu kabza yetkisi yazılmamışsa bu yetki avukata verilmiş sayılır. Ahzu kabz yetkisinin verilmemesi için avukata verilecek vekaletnamede, yetkinin verilmediği açıkça belirtilmelidir.
Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "Ahzu Kabz Yetkisi Nedir? Verilmesi Riskli midir?" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.
Tüm davayı avukat takip etmiş, her şeye hakim, davayı kazanmış, mesleği sorumluluk anlamına geliyor ama vekaletnamede ahzu kabz yok diye işlem yapmasına izin verilmezse zaten güven yok demektir. Sözün senet olduğu günlerden bunların tartışıldığı günlere gelmek bile üzücü.
Haklısınız. Teşekkürler.
Trafik kazasi ve özel hastaneden şikayetçi olacağım davada avukatım ahzu kabz yetkisi istiyor ve sözleşme yapacağını söylüyor.Avukatıma güveniyorum ama tazminat ne kadar yatacak gibi konularda şüpheye düşmek istemiyorum.Nasil bir yol izlemeliyim
Tazminatın miktarını mahkeme kararında görmek mümkün olacaktır. Avukat da müvekkilini dava hakkında bilgilendirmekle mükelleftir.
Trafik kazası geçirdim beni arayan hasar danışmanlarindan biri ile anlaşmayı düşünüyorum para yetkisi dedikleri şeyi vermeyin diyorlar genelde birde yaptıkları vekaletname ve sözleşmede dikkat etmem gerekenler nelerdir kıymetli yorumunuzu bekliyorum
Geçmiş olsun. Hukuki danışmanlığı sadece avukatlar verebilir. Hasar danışmanlığı gibi mevzuatta hiçbir karşılığı olmayan, hiçbir sorumluluk taşımayan ve yasaya da aykırı olan şirket görünümlü yapılara itibar etmeyiniz. Tazminat hukuku ile ilgilenen bir avukatla görüşerek en sağlıklı sonuca ulaşabilirsiniz.
Ahzu Kabz yetkisi verdiğim avukat bana ait gayri menkul veya aracımı satabilir mi? Teşekkür ederim.
Hayır. Bu tür satışlar için vekaletnamede özel olarak satışa ilişkin yetki belirtilmelidir. Örneğin, “Şu tapu bilgili taşınmazın şu fiyata satışına yetki veriyorum”, “Şu plakalı şu model aracın şu fiyata satışına yetki veriyorum”, gibi.
Peki avukatın bu yetkiyi kötüye kullanıp müvekkilin alacağı teminatı hesabında tutup, müvekkiline bununla ilgili yalan beyan veriyorsa müvekkil bu konuda nasıl bir yol izlemeli?
Bu durumda avukat, Cumhuriyet Savcılığına ve bağlı olduğu baroya şikayet edilebilir.