Ceza Hukuku

Sanık Ne Demek? Sanık Müdafii Kimdir?

Adli yargının bir kolu olan ceza yargısı, devletin en temel varoluş sebebini oluşturur. Devletin tanımı yapılırken de ilk akla gelen özellik, cezalandırma yetkisinin varlığıdır. Buna göre devlet, yine kendi koyduğu hükümlere aykırı davranışta bulunanları cezalandıran yapıdır. Sanık da bu ceza yargısının en önemli süjesidir. Zira sanığın olmadığı, yani yargılananın olmadığı bir ceza yargılaması düşünülemez. Sanık…

Kasten Yaralama Suçu Cezası, Suça Teşebbüs, Uzlaşma, Basit ve Nitelikli Halleri (TCK md. 86, 87, 88)

Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun, vücut dokunulmazlığına karşı suçlar isimli ikinci bölümünde yer alan 86, 87 ve 88’inci maddelerinde yer bulmuştur. Öncelikle yasa maddelerini belirtmekte fayda bulunmakta(maddelerde değişiklik olup olmadığını, mevzuat.gov.tr sitesinden inceleyebilirsiniz): Kasten Yaralama Madde 86-(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan…

Dolandırıcılara Dikkat Edin

Yapılan tüm haberlere rağmen malesef iyiniyetli vatandaşların sürekli olarak dolandırıcıların tuzaklarına düştüğünü, haberlerden ve karşılaştığımız olaylardan öğreniyoruz. Dolandırıcılar farklı yöntemler kullanmaktalar: Dolandırıcılar kendilerini polis, jandarma, savcı, vb olarak tanıtıp, çeşitli bahanelerle kişilerden para talep etmekte. Bu türdeki olaylarda gözlenen, dolandıcıların kendilerinden çok emin olarak konuşmaları ve kişileri korkutmaları. Dolandırıcılar gerçeğe aykırı internet siteleri kurarak, ucuza…

İstenmeyen (Spam) Kısa Mesaj, Aranma, E-postalar Nasıl Şikayet Edilir?

İstenmeyen(spam) kısa mesaj gönderimleri, telefonla aramalar ve gönderilen e-postalarla ilgili olarak uzun zaman beklenen yasa 1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe girmişti. Ancak ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmemiş olması nedeniyle şikayetlerin nasıl yapılacağı netletmemişti. Konuyla ilgili olarak ayrıntılı değerlendirmeyi İstenmeyen(Spam) Mesaj, Eposta(Email) Göndermek Suç mudur? başlıklı yazıda paylaşmıştık. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüklerine dilekçe ile şikayette…

Soru: İnternetten Bana Hakaret Ediliyor, Ne Yapabilirim?

Soru: İnternette adıma açılmış ve hakaret içeren bir blog adresi bulunmakta. Savcılığa başvurdum fakat blogu açan kişinin IP adresi Amerika’da göründüğünden müdahale edemeyeceklerini bildirdiler. Ardından yeni çıkan yasa ile birlikte hemen TİB’e dilekçe yazdım, fakat onlardan da bir sonuç çıkmadı. Şu durumda ne yapmalıyım? Şimdiden ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Yanıt: Bu türdeki suçlarda öncelik yayının…

Tutuklama Kararı: Tutuklama Nedenleri

Tutuklama Kararı: Kuvvetli Suç Şüphesinin Varlığını Gösteren Olgular başlıklı yazının devamıdır. Tutuklama kararının verilebilmesi için gerekli ikinci husus ise, bir tutuklama nedeninin bulunması zorunluluğudur.  CMK md. 100/2 bu nedenleri belirtmektedir. Bunlar; a) Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların varlığı gereklidir. Burada özenle dikkat edilmesi gereken husus, bu şüpheyi uyandıran somut…

Tutuklama Kararı: Kuvvetli Suç Şüphesinin Varlığını Gösteren Olgular

Tutuklama; 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, koruma tedbirlerini düzenleyen dördüncü kısmın, tutuklama başlıklı ikinci bölümünde hayat bulmaktadır. “Tutuklama Nedenleri” başlığı altında md.100, “Tutuklama Kararı” başlığıyla md. 101, “Tutuklulukta Geçecek Süre” başlığıyla md.102, “Cumhuriyet Savcısı’nın Tutuklama Kararının Geri Alınmasını İstemesi” başlığıyla md. 103, “Şüpheli veya Sanığın Salıverilme İstemleri” başlığıyla md. 104, “Usul” başlığıyla md. 105, Salıverilenin…