Miras hukuku ile ilgili en temel hususlardan birisi, mirasbırakanın eşinin mirastan kaçta kaç oranında pay sahibi olacağıdır. Bu konuya değinmeden önce mirasbırakanın sağ kalan eşinin, yasal mirasçı olduğunu belirtmekte fayda vardır. İlgili konuyu inceleyerek yasal mirasçılar hakkında bilgi edinilebilinir.
Sağ kalan eşin miras payı Türk Medeni Kanunu’nun 499’uncu maddesinde düzenlemiştir. Bu maddeye göre sağ kalan eşin mirasbırakanın mirasından hangi oranlarda pay alacağı ayrı ayrı değerlendirilmiş, eşin birlikte mirasçı olduğu zümreye göre pay alacağı belirlenmiştir. Buna göre:
Burada açıklanan durumda sağ kalan eş, mirasbırakan eşinin çocuklarıyla beraber mirasçı olmaktadır. Mirasbırakanın çocukları, sağ kalan eşin de çocukları olabileceği gibi, çocukların anne ya da babaları farklı kişi(ler) olabilir. Örneğin, mirasbırakan K vefat etmiş ve geride eşi E ve K ve E’nin müşterek çocuğu A ile K ile önceki evliliğinden olan çocuğu S kalmış olsunlar. Bu durumda mirasçılar, E, A ve S’dir. Sağ kalan eş E, mirsbırakanın çocukları ile beraber mirasçı olduğu için mirasbırakana dörtte biri oranında mirasçı olur.
Yasa gereği geride çocuğu ya da çocuğunun alt soyu kalmayan mirasbırakanın ana ve babası mirasçı olurlar. Ana ve baba da yoksa, halefiyet ilkesi gereği onların alt soyları mirasçı olurlar.
Eğer mirasbırakanın alt soyu yoksa ve ana baba zümresi mirasçı olmuşlarsa, sağ kalan eş bu kez mirasın yarısına sahip olur.
Bu durumda ise mirasçının alt soyu, ana babası, ana babasının altsoyu yoktur. Geriye sadece büyük ana ve büyük baba ya da onların çocukları ile eş kalmıştır. Bu durumda sağ kalan eş mirasın dörtte üçü üzerinde hak sahibi olacaktır.
Sağ kalan eş tek başına mirasçı ise doğal olarak mirasın tamamını alacaktır.
Mirasbırakanın mirasçısı olabilmek için ölüm anında eşin sağ olması ve aralarında evlilik ilişkisi bulunmalıdır. Birlikte yaşama ya da adı ne olursa olsun resmi nikahın olmadığı durumlarda geride kalan, ölene yasal mirasçı olamaz.
Bu soruyu 2 örnek soruyla açıklamaya çalışalım(Örnek olması adına kadın denilmiştir. Erkek ile kadının mirasçılıkları aynıdır):
Böyle bir durumda kocanın varsa alt soyu yasal mirasçı olabilir ancak eş yasal mirasçı değildir.
Kayınpederin vefatı halinde alt soyu olan koca mirasçı olacaktır. Eş yasal mirasçı değildir. Ancak kocanın daha sonra vefatı halinde kadın, eşinin yasal mirasçısı olduğu için, kayınpederden kocaya kalan mirasta hak sahibi olacaktır. Dolayısıyla, doğrudan mirasçılık söz konusu olmasa da, dolaylı yoldan kadın, kayınpederinin bıraktığı terekeden faydalanmış olur. Ancak bunun adına yine de mirasçılık denilemez.
Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "Mirasçı Eş Mirasın Kaçta Kaçını Alır? Sağ Kalan Eşin Miras Hakkı Var mıdır?" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.
Sağlıklı günler Erdem bey,
Bilgi edinmek istediğim bir miras konusu hakkında sizden bilgi rica edecektim.
Babamdan kalan mirası ki üzerime kayıtlı 2 hisse olan yani kardeşimle hissedar olan 2/3 si üzerime kayıtli tapum mevcut , benim vefatımdan sonra eşime miras olarak kalabiliyor mu yada kalması için ne yapmam gerekiyor. Saygılar
İyi günler ben bı konu hakkında bilgi almak istiyorum anneannem 20 yıl önce vefat etti sonra annem vefat etti en son dedem vefat etti şuan babam sağ ve evlenmedi babam anneannemin ve dedemin mirasından faydalanıyorum lütfen yardımcı olur musunuz
iyi günler eşim 5 yıl önce vefat etmişti eşimin babası yeni vefat etti 3 çocuğum var eşim vasıtasıyla bize miras geçermi bizim imzamıza ihtiyaçları varmış ne ihtiyacı olabilirki normalde bizim bi hakkımız olmaması lazım başka vasiyet gibi bir şey olabilirmi
Merhaba eşimin ilk evliliğinden 3 tane kızı var ve ben şuan eşimle ev arsa almayı düşünüyoruz aldığımız ev ve arsayı eşim ortak tapu yapalım diyor eşim vefat ederse ilk evliğinden olan 3 kızı mirasçı olabiliyormu ben tek başıma satış yapabilirmiyim