Soru: İşten Ayrılmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Soru: İşten Ayrılmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

İşçilerden sıkça, işten ayrılmanın nasıl olması gerektiği hususunda sorular gelmekte. Her işçinin işten ayrılmayı isteme sebebi de ayrı. Her soruya bir konu açmaktansa, tüm soruları tek konu içerisinde cevaplamanın işçilere kolaylık sağlayacağını düşündük. Siz de kendi durumunuza en uygun soruyu bularak, temel ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Ancak, hak kayıplarına uğramamanız adına bir avukattan hukuki yardım almanızı da öneririz.

Soru:

2005 yılından beri İstanbul’da bir mobilya atölyesinde çalışıyorum. Çalıştığım işten ayrılmak istiyorum. Çünkü kendi işimi kurmak gibi bir hedefim var. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Yanıt:

İş sözleşmeniz, sonsuza kadar devam edecek bir sözleşme değildir. İş Kanunu size ve işvereninize, iş akdinin sona erdirilebilmesi için bazı haklar tanımakta. Bunlardan birisi de, geçerli bir nedeniniz olmasa da iş sözleşmenizi feshetme hakkıdır. Geçerli bir nedeniniz yok çünkü belirttiğiniz sebep, keyfi ve kanunda sayılan haklı sebeplerden birisi değil. Böyle bir sebeple istifa etmek istiyorsanız, uymanız gereken hususlar mevcut. Öncelikle belirtmek gerekir ki, istifanızda sebep göstermeniz gerekmez. İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz. Bu süre içerisinde çalışmaya devam etmelisiniz. İşvereniniz de bu sayede zarara uğramaz ve yerinize başka işçi bulabilir. Peki bu süre ne kadar olacaktır? İhbar süresi, çalışma sürenize göre hesaplanır. Sizin ortalama 11 yıllık bir çalışmanız mevcut. Dolayısıyla 8 hafta daha çalışmanız gereklidir. Bu süredeki ücretinizi yine alacaksınız. Eğer ihbar süresine uymaz ve çalışmazsanız, işvereniniz sizden ihbar tazminatı talep edebilir. Bu da, 8 haftalık ücretinizdir.

İşten keyfi olarak istifa edilmesi halinde işçinin kıdem tazminatı alabilmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak bunun dışındaki hakları (yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, vb) şüphesiz ki işveren işçiye ödemelidir.

Kategori: İş Hukuku
Yazar: Avukat Erdem Akçay