TCK 39 ile düzenlenen suçun işlenmesine yardım etme, çeşitli faaliyetler ile suçun işlenmesinin kolaylaştırılmasıdır. Kanun bu faaliyetlerin neler olacağını da belirtmektedir. Yazıda yardım etmenin ortaya çıkmasına sebep fiiller hakkında bilgilere ve Yargıtay kararlarına yer verilmeye çalışılmıştır.
TCK 39 ile düzenlenen yardım etme, suçun işlenmesi için maddede belirtilen şekillerde harekette bulunarak suçun işlenmesinde etkili olmayı ifade etmektedir. TCK 39/2’de yardım edenin faaliyetleri sınırlı sayıda belirtilmiştir. Müşterek faillikten farklı olarak yardım etmede fiil üzerinde ortak hakimiyet kurulmamaktadır. Asıl fail suçu işlemekte ve suç fiili üzerinde hakimiyete sahip olmaktadır. Yardım eden ise davranışı ile suçun işlenmesini kolaylaştırmaktadır. Azmettirmeden farklı olarak da burada asıl failin suç işleme kararı zaten vardır. Yardım etmede şerik, faildeki suç kararını oluşturmaz.
Yardım etme, maddi ya da manevi fiillerle gerçekleşebilir. Suçun işlenmesine yardım şu hallerde söz konusu olacaktır:
Türk Ceza Kanunu madde 39 ile düzenlenen yardım etme, fiil ile netice arasında nedensellik bağının kurulması ile ortaya çıkabilir. Eğer nedensellik bağı yoksa yardım etme de yoktur.
TCK 39/1 uyarınca suçun işlenmesine yardım edene işlenen suça bakılarak ceza verilecektir. Eğer işlenen suça bağlanan ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ise yardım edene onbeş yıldan yirmi yıla, müebbet hapsi gerektirmesi halinde on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilecektir. Diğer ihtimallerde ise, en fazla 8 yıl olmak üzere, cezanın yarısı indirilerek yardım eden cezalandırılır. Görüldüğü üzere faillik ve azmettirmede fail ve şerik asıl faille aynı ceza miktarı üzerinden yargılanırken, yardım etmede ceza miktarı asıl failin cezasından azdır.
Yardım etme
Madde 39- (1) Suçun işlenmesine yardım eden kişiye, işlenen suçun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, onbeş yıldan yirmi yıla; müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde cezanın yarısı indirilir. Ancak, bu durumda verilecek ceza sekiz yılı geçemez.
(2) Aşağıdaki hallerde kişi işlenen suçtan dolayı yardım eden sıfatıyla sorumlu olur:
a) Suç işlemeye teşvik etmek veya suç işleme kararını kuvvetlendirmek veya fiilin işlenmesinden sonra yardımda bulunacağını vaat etmek.
b) Suçun nasıl işleneceği hususunda yol göstermek veya fiilin işlenmesinde kullanılan araçları sağlamak.
c) Suçun işlenmesinden önce veya işlenmesi sırasında yardımda bulunarak icrasını kolaylaştırmak.
“Somut olayda TCK’nin 39/2-c maddesinde tanımı yapılan suçun icrasını kolaylaştırma hali de söz konusu değildir. Sanık …’ın eylemi bizzat suçun icrasını kolaylaştırıcı nitelikte değildir. Ancak suç işleme kararını ortak menfaatları doğrultusunda sanık … ile birlikte verdikleri göz önüne alındığında, birlikte faillik söz konusudur.” Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2020/116 E. 2020/1567 K. 1.7.2020
“…sanık …’in somut eyleminin olay günü suçta kullanılan araçı kiralaması için çağırdığı beraat eden…’i diğer sanıklarla buluşturarak…’in araç kiralamasını istemesi ile sınırlı olduğu; diğer sanıklar … ile temyize gelmeyen sanık …’in suçlarına asli fail olarak iştirak ettiğine ilişkin her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemeyen sanık hakkında TCK’nın 39/1. maddesinde düzenlenen suça yardım eden sıfatıyla uygulama yapılması gerektiği gözetilmeden suçu birlikte işleyen olarak kabulüyle sanık hakkında fazla ceza tayini…” Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2019/347 E. 2020/1523 K. 4.3.2020
“Sanık …’in maktulü öldürme hususundaki düşüncesini destekleyici beyanlarda bulunan, sanık … ile birlikte atış talimi yapan, maktul ile buluşabilme noktasında irtibat kuran, yedek mermileri muhafaza eden sanık … tarafından sanık …’in eylemini gerçekleştirme konusunda cesaretlendirilmesi ve süreçte sanık … ile dayanışma içinde bulunulması suretiyle sanık …’in sanık …’in eyleminin icrasını kolaylaştırdığı halde, sanık … hakkında TCK’nin 39/2-a,c maddeleri uyarınca hüküm kurulması yerine aynı Kanunun 37/1. maddesine göre hüküm kurulması suretiyle fazla ceza tayini…” Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2019/3097 E. 2020/632 K. 19.2.2020
Gözcülük bazen suça yardım bazen müşterek faillik olarak kendini gösterir. Eğer bir fiil müşterek faillik kapsamında değerlendirilemiyorsa suça yardım söz konusu olabilir. Öncelik müşterek failliktedir. Bunun tespiti için fiilin suçun işlenişindeki değerine bakmak gereklidir.
TCK 39/2-a uyarınca suçun işlenmesini teşvik etmek suçtur.
Hayır. Hatta yardım eden çoğunlukla suç yerinde olmaz.