TCK 38 azmettirme kavramını düzenlemiştir. Suç işleme kararının bir başkasında oluşmasını sağlamak olarak özetlenebilecek azmettirmenin mevcudiyeti halinde azmettirene nasıl bir ceza verileceği, cezada artırıma sebep nitelikler ve azmettirenin tespitini sağlayan asıl fail ile suç ortağının cezasında yapılacak indirimlere yazıda değinilmiştir.
Türk Ceza Kanunu madde 38, azmettirmenin sonucunu, çocuğun veya altsoy ya da üstsoyun azmettirilmesi halini ve azmettirenin tespitini sağlatan fail ya da suç ortağının cezasında yapılacak indirimi düzenlemiştir. Azmettirme kişinin bir başkasına, bir suçu kesin olarak işlemesi için karar verdirmesidir. Telkin ya da diğer manevi yolları kullanarak azmettiren, suç işleme kararı bulunmayan kişiyi suça yönlendirir ve suçu işlemesi için bu kişide bir karar oluşturur. Suça azmettirme için geçerli hususlar:
TCK 28 ile düzenlenen cebir ve şiddet, korkutma ve tehdit altında suç işlenmesi halinde fiili gerçekleştiren cezalandırılmazken, suçun işlenmesine sebep olan eylemi gerçekleştiren kişi suçun faili sayılır. Sonucunda verilen ceza azmettirmeyle benzerlik gösterse de TCK 28’e konu olaylarda suça azmettirme yoktur. Zira azmettirmede suçun asıl faili, suçu işleme kararını iradi olarak almakta ve suçu bilerek ve isteyerek işlemektedir.
Azmettirme ile teşvik kavramları benzerlik gösterse de azmettirme asıl failde daha önceden var olmayan bir suç işleme kararını oluştururken teşvikte bu karar kısmen ya da tamamen zaten mevcuttur.
TCK 37/2’de dolaylı faillik düzenlenmiştir. Dolaylı faillikte araç olarak kullanılanın suç işleme kararı yoktur. Arka planda gerçekleşen olaydan habersizdir. Azmettirmede ise suçu bizzat işleyende suç işleme bilinci vardır.
TCK 214’de yer alan suç işlemeye tahrik maddesinde tahrik edenin azmettiren sıfatıyla cezalandırılacağı belirtilmektedir.
Azmettirene verilecek ceza, azmettirilenin azmettirenle arasındaki soybağı ve yaşı ile ilgili olarak değişebilmektedir.
Azmettirme
Madde 38- (1) Başkasını suç işlemeye azmettiren kişi, işlenen suçun cezası ile cezalandırılır.
(2) Üstsoy ve altsoy ilişkisinden doğan nüfuz kullanılmak suretiyle suça azmettirme halinde, azmettirenin cezası üçte birden yarısına kadar artırılır. Çocukların suça azmettirilmesi halinde, bu fıkra hükmüne göre cezanın artırılabilmesi için üstsoy ve altsoy ilişkisinin varlığı aranmaz.
(3) Azmettirenin belli olmaması halinde, kim olduğunun ortaya çıkmasını sağlayan fail veya diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasına hükmolunabilir. Diğer hallerde verilecek cezada, üçte bir oranında indirim yapılabilir.
“Sanık …’nin sanık … ile görüşerek 4734 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca ihale yapılmak suretiyle alınması gereken hizmet niteliğindeki işi ihale yapılmadan hizmet sözleşmesi ile üstlendiği, sanığın aşamalarda hibe programları ile ilgili olarak belediyeye giderek işi üstlendiğini, sanık …’nin ise bu sanığın belediyeye gelerek hiçbir peşin bedel talep etmeden proje hazırlayabileceğini ifade ettiği savunmasında bulundukları anlaşılmakla, kamu görevlisi olmayan kişilerin özgü suç niteliğindeki görevi kötüye kullanma suçuna TCK’nın 40/2. maddesi uyarınca azmettiren veya yardım eden sıfatıyla iştirak edebilecekleri nazara alındığında, sanığın sübut bulan eyleminin TCK’nın 38. maddesi gereğince sanık …’yi icrai davranışla görevi kötüye kullanma suçunu işlemeye azmettirme olarak değerlendirilmek suretiyle cezalandırılmasına karar verilmesi gerekirken…” Yargıtay 5. Ceza Dairesi 2016/3433 E. 2020/11796 K. 2.7.2020
“Olay yerinde bulunmayan sanık …’ın sanık … ile maktulün ayağından vurulması ve korkutulması amacıyla anlaştığı, ancak aralarındaki anlaşma sırasında sanık …’in olayda kullanacağı silah konusunda bir konuşmanın geçmediği, sanık …’ın dosya içeriğine ve mevcut delillere göre maktulün ayağından vurulması ve korkutulması konusunda azmettirdiğinin sabit olduğu ancak maktulün öldürülmesi konusunda sanığı azmettirdiğine dair mahkumiyetine yeterli delilin bulunmadığı, azmettirenin ancak azmettirdiği fiilden sorumlu olacağı, üzerinde anlaşılan fiile bağlı olmayan neticelerin azmettirene yüklenemeyeceği, sanık …’ın eyleminin maktulü yaralamaya azmettirmek olarak nitelendirilmesi gerektiği, azmettirenin sorumluluğunun meydana gelen netice açısından azmettirdiği suçun en ağır şekli ile sınırlı olması gerektiğinden sanık …’ın, sanık …’ın iradesi dışına çıkarak maktulü öldürmesi eyleminde meydana gelen netice açısından sanık …’ın TCK’nin 86/1 ve 86/3-e maddesi delaletiyle 87/4 maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiği…” Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2020/33 E. 2020/557 K. 17.2.2020
“…otogardaki sanıklara ait görüntülerinin bulunduğu CD’nin bilirkişi incelemesi ve beyanlar çerçevesinde üç sanığın yan yana oldukları elinde çanta olan sanığın da … olduğunun tespit edilmesi karşısında, sanığın yaşı küçük olan diğer sanıklar …’u atılı suça azmettirdiğine ilişkin bir iradesinin tespit edilememesi sebebiyle azmettiren konumunda bulunmadığı halde TCK’nın 38/2. maddesinin uygulanması suretiyle sanık hakkında fazla ceza tayin edilmesi…” Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2018/4598 E. 2019/2195 K. 8.4.2019
Hayır. Azmettiren, azmettirdiği suç ile sorumludur.
Temelde azmettiren, işlenen suçun cezasını alır. Azmetirilen üzerinde altsoy ya da üstsoy nüfuzunun kullanılması ya da azmettirilenin çocuk olması halinde azmettirene verilecek ceza artırılır.
Hayır. Teşvikte asıl fail zaten bir karara sahiptir. Azmettirmede ise asıl fail, suçun işlenmesine yönelik bir karara sahip değildir.